
Ще в давнину китайці приділяли велику увагу температурі води при приготуванні чаю. У ті часи чай не заварювали, а варили подрібнене на порошок висушене листя. Сьогодні ми заливаємо чай окропом, і температура та склад води впливають на колір, аромат і смак чайного напою.
Зелений чай вищого сорту заварюється водою, температура якої не перевищує 80 градусів. У такому випадку чайний настій буде світлим, жовтувато-зеленим або оливково-зеленим, матиме чудовий смак і у ньому збережеться максимальна кількість вітаміну С.
Різноманітні квіткові чаї, чорний чай і пакетовані чаї слід заварювати 100-градусним окропом. Адже вода, яка не закипіла, негативно впливає на екстрагування корисних речовин і ефірних олій, і як наслідок – на міцність смаку і аромат напою.
Щоб правильно заварити чай, також треба знати, яка кількість чайного листя для цього потрібна. Безумовно, це залежить від виду чаю, розміру чайного посуду та індивідуального смаку. Загальноприйняті пропорції для чорного та зеленого чаю – 1:50-1:80, тобто 2-3 г чаю на 150-250 мл води. Для зручності заварювання чайних сумішей можна скористатися фільтр-пакетами. У наш динамічний час вони приносять нову сучасну культуру заварювання чаю. Їх зручно використовувати як для заварювання в чашці, так і в заварювальному чайнику.