
Історія чаю налічує сотні років, однак досі про нього побутує чимало хибних переконань. У цій статті розвінчуємо кілька найпоширеніших міфів про напій з мільярдами шанувальників.
МІФ 1. Якщо чай швидко заварюється, це означає, що у його складі є фарбники.
Чай на 30% складається з екстрактивних, тобто розчинних у воді речовин. Їх сукупність і визначає смакові та ароматичні характеристики чаю. Саме до екстрактивних речовин належать і сильні природні пігменти, які забезпечують колір настою: теарубігіни (надають чайному настою червонувато-коричневого кольору) і теафлавіни (забезпечують золотисто-жовтий відтінок).
Чим меншого розміру фракції чаю, тим швидше відбувається процес розчинення пігментів. Саме тому пакетований чай, який виготовляють із подрібненого чайного листя, заварюється значно швидше листових сортів. А барвники в чай не додають. В цьому просто немає потреби.
МІФ 2. Чай з ароматизаторами – неякісний
Не слід думати, що ароматизовані чаї – сучасний винахід. Мистецтво ароматизації чаю знали ще в стародавньому Китаї; протягом багатьох століть воно розвивалося і удосконалювалося. Найвідоміший ароматизований чай – жасминовий, який належить до знаменитих китайських чаїв. Крім жасминового, здавна відомі (і поширені досі) орхідейний, трояндовий, лотосовий та інші сорти чаю.
Ароматизовані чаї сьогодні – це сорти чаю, які, крім власне чайного аромату, додатково збагачені іншими приємними запахами (фруктів, ягід, квітів, прянощів). Чай можна ароматизувати різними способами: змішувати безпосередньо з квітами, фруктами, ягодами тощо або додавати ароматичні речовини до сухого чайного листя.
Сучасні ароматизатори, які використовуються в чайно-кавовому виробництві, отримують із природної сировини рослинного походження. Якість і кількість ароматизаторів контролюються технічними регламентами. Наявність ароматизатора виробник обов’язково вказує на упаковці. Тобто, сучасні преміальні ароматизовані чаї відомих виробників – це чаї без «хімії», і якість цих напоїв не нижча за «чистий» чай.
МІФ 3. У пакетиках чай буває лише найнижчої якості
Це не так. У листових чаїв відзначається теж як висока, так і низька якість. У дорогих пакетованих чаях використовується чайне листя невеликого розміру. Більш демократичні чаї в пакетиках складаються з чайної крихти, що відсівається у процесі сортування чаю на виробництві. До речі, в Азії чай іноді подрібнюють спеціально для приготування ліків і напоїв за оригінальними рецептами. Пакетований чай популярний у всьому світі, в тому числі в розвинених країнах з високими вимогами до якості харчової продукції. Адже він виготовляється для того, щоб зекономити час споживача у наш стрімкий вік. Тому просто обирайте чай міжнародних брендів від виробників, якість продукції яких підтверджена міжнародними сертифікатами.